Rutiner - FLY,  Små små steg

Att rengöra din diskbänk

Rutin – steg 1

Att rengöra din diskbänk är första steget till att skapa bättre rutiner. Inte bara  för dig själv utan också för ditt hem och familj. Jag kommer att beskriva den metod som jag själv använder. Du känner bäst till dina behov, om inte, lämna gärna en kommentar, så kanske jag kan hjälpa dig.  Vi har olika material rörande vår diskho och diskbänk, men jag tror att de flesta av oss har en rostfri ho. Har du ett annat material så  använd de rengöringsmedel som är rekommenderade för det material som din ho består av.

Plocka rent på diskbänken

Börja med att plocka bort på köksbänkar och andra köksytor. Ställ tillbaka köksapparater, diska kokkärl samt plocka ur diskmaskinen om den är full. Lägg skräp i sitt rätta sorteringskärl och om du behöver, släng soporna.

Ställ ner disk i diskmaskinen. Har du ingen diskmaskin gör som min mormor, ställ disken i en diskbalja under diskhon (hon lämnade den inte där i veckor utan enbart tillfälligt). 

Fyll diskmaskinen

Har du som mig begränsad mängd med arbetsbänkar och har ett diskställ i diskhon, plocka in den rena disken och lyft ur stället ur diskhon. Har du ett som står uppe på diskbänken, lyft bort det så att det går att göra rent.

Plocka ur diskstället ur din ho, samt plocka även bort övriga saker från diskbänken


Att rengöra din diskbänk

Nu har vi en rensad yta på diskbänken att börja med. Eftersom det är vår först gång som vi gör en djuprengöring av diskhon kommer vi att göra lite extra. När vi sedan gör rent diskbänken varje kväll så kan vi göra en enklare variant, och en djupare någon gång i veckan, allt efter behov. Jag vill betona att du behöver använda den rengöringsmetod som passar dig och din diskho bäst. Den metod jag använder kanske inte passar dig, men det är den som jag fungera bäst för min diskbänk och för mig personligen.

Först tar jag en ren disktrasa, jag använder nästan alltid en microfibertrasa som disktrasa, torkar av smulor och annat småskräp som kan finnas på ytan.

Jag brukar använda mig av rengöringskräm, fönsterputs, mikrofibertrasor och en svamp som inte repar.

Därefter lägger jag ut lite rengöringskräm på diskbänken, båda hoarna och spisen. Därefter tar jag en kökssvamp med en icke repande nylon yta, väter den och börjar skura. Sköljer ur svampen när det behövs.

När jag känner mig nöjd så tar jag min fuktade mikrofibertrasa och torkar av rengöringskrämen. Därefter tokar jag av vattnet med ett torrt papper som inte dammar, eller en torr diskhandduk som inte luddar. Därefter sprutar jag lite fönsterputsmedel på diskbänken och polerar upp den.


Vår första rutin…

Lägger tillbaka det som ska finnas på min diskbänk, lägger fram en ny disktrasa och en ren diskhandduk och känner mig så nöjd. Tag gärna tiden när du gör rengör diskbänken, du kommer att se att det tar inte många minuter att göra. Att se sin diskbänk ren och polerad gör mig lite små lycklig. För när diskhon är ren och vacker känns hela köket så mycket bättre. När man sedan kommer in i köket på morgonen och möts av en ren diskbänk, då börjar dagen lite bättre. Vi har nu skapat vår första kvällsrutin, när vi nu återkommer imorgon kväll, rengör genom att torka av diskbänken och dina hoar. Används köket ofta, då behöver du rengöra ofta, om köket används lite gör då en lättare städning på kvällen och djuprengör någon gång i veckan.

Innan jag lämnar köket så kollar jag om diskmaskinen är full och startar den, då är den ren nästa morgon och färdig för att plockas ur.

Sammanfattning: Vi börjar våra rutiner med att varje kväll göra ren vår diskho och diskbänk, gör detta till en bra vana! Tillsammans har vi nu startat vår resa till ett renare och mer organiserat liv.

Jag länkar också till Flylady Diane från Danmark så får ni ytterligare inspiration till att styra ditt liv åt ett bättre håll.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.