Bilden visar två hjärtformade disksvampar med en virkad disktrasa och en pump för diskmedel
Städtips,  Städutrustning

Kökssvamp

Kökssvampen är en vanligt förekommande städverktyg i våra hem, de finns i många färger och med olika skrubbytor. Svampens funktion är att kunna suga upp och hålla vätska. Därför är det utmärkta att använda i köket, för rengöring av ytor samt att diska med.

Många svampar har en grövre skrubbyta på ena sidan av svampen för att underlätta vid rengöring av lite tuffare slag. Det finns i huvudsak två olika typer av skrubbytor, men läs noga på förpackningen vilken som gäller för just de svamparna som du köper. Traditionellt är den gröna skrubbytan oftast gjord av nylon och kan innehålla slipmedel och lämpar sig till att rengöra grova ytor så som gjutjärnspannor, spisgaller m.fl. När denna svampen först skapades var den gjord för att lätt kunna göra rent din vedspis, vilket få av oss idag är lyckliga att ha, svampen var gul med en grövre grön yta.

Har svampen däremot en vit yta är den inte lika slipande och repar inte det som du rengör, därför lämpar den sig bättre till diskbänken, belagda kokkärl, porslin m.fl. användningsområden. På grund av sin mångsidighet har den därför en självklar plats i mitt kök samt i mitt städskåp.

Vårda dina svampar

Jag är mycket förtjust i min kökssvamp, dock är det vissa saker som du bör ta i beaktande när du använder svampen. Eftersom svampen är porös och att vi använder den i köket, så samlar den på sig mängder med bakterier. Det finns många olika sätt att rengöra svampar, men de är svåra att hålla fria från bakterier. Självklart så låt ditt sunda förnuft råda, och vad som är mest praktiskt för dig. Själv kör jag mina i diskmaskinen efter varje dag som jag använt svampen och byter dem sedan varannan vecka.

Är man mer miljövänlig och tycker att svampar gjorda av plast, där en av rekommendationerna är att man slänger svampen efter en veckas användning, är ett slöseri. Då kan jag varmt rekommendera svampar gjorda av cellulosa. De är lite dyrare, men betydligt mer miljövänliga. Jag gör på samma sätt med dessa svamparna, det vill säga kör dem i diskmaskinen en gång per dag och slänger dem sedan efter cirka fjortondagar. Detta ger mig ett lite lättare samvete och vetskap om att jag har dragit ett litet strå till stacken för att förbättra mitt avtryck på vår jord.

Studier och rekommendationer

Vissa rekommendationer är att koka en våt svamp i mikron eller i en kastrull, men tyvärr så visar den nya studien att det inte är tillräckligt för att ta död på de värsta bakterierna. Undersökningen visade att de svampar som kokats till och med hade högre halter av skadliga bakterier. Forskarna liknar förloppet med vad som händer i kroppen efter en antibiotikakur, då antibiotikan även tar död på goda bakterier och dåliga kan härja fritt.

En annan undersökning visare att det är bäst att köra svampen i diskmaskinen varje gång du kör maskinen, om du även har torkfunktionen på, samt byta svamp regelbundet. Nedan har jag länkat både till den nya studien publicerad på Nature och till den studien som är gjord av USDA (United Sates Department of Agriculture). Självklart så låt ditt sunda förnuft råda, och vad som är mest praktiskt för dig. Dock är deras rekommendation att man byter svamp en gång i veckan.

Mera…!

Det finns mycket information om detta älskade hushållsverktyg på webben och jag har samlat de länkar som härrör till de rapporterna som jag hänvisar till i artikeln, glöm inte att låta ditt sunda förnuft råda.

https://www.nature.com/articles/s41598-017-06055-9

https://www.ars.usda.gov/research/publications/publication/?seqNo115=207115

Lägger också till en länk till en av mina favoriter på YouTube

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.